Мъжете медицински сестри

Една от най-бързо растящите професии по бройка на работни места в Америка е тази на медицинските сестри.

Всъщност от десетте най-търсени професии от работодателите, 7 са един вид “медицинска сестра”, но казано по друг начин.

При подобни условия на работната борса, не е изненадващо, че тази традиционно женска професия става привлекателна и за мъже, включително и българи имигранти. Броят на мъжете на подобна позиция расте прогресивно и е достигнал 9% за 2013 година)

Но все пак, засега професията все още е доминирана от жени. Има много причини за това – това, че професията се счита за женска; неоснователните възгледи, че уменията, които се изискват не са естествени за мъжете; това, че няма достатъчно мъже, които да служат като пример; или това, че някои пациенти предпочитат тази роля да се изплнява от жени. И все пак,

повечето мъже, които избират тази кариера, твърдят че положителните страни са много повече и напълно си заслужава човек да се изпълчи срещу закостенялите предразсъдъци.

Това е така, защото работата е добре платена с добри усигуровки. Също така, професията е с високи изисквания и това я прави престижна. Цени се контактуването с пациентите и незаменимото усещане да помогнеш на човек в нужда. Всичко това допринася до постоянния растеж на бройката мъже решили да последват тази кариера.

Ние искахме да разберем от първа ръка как се чувства един мъж в тази доминирана от жените среда и какво означава тази динамика за работния му ден и възгледа му за жените. Свързахме се с Грег Бартик, който работи във Военната Болница в Чикаго (една от най-добрите институции в района).

Untitled2

Грег, благодаря че се съгласи да говориш с мен.

Да, разбира се – за мен е удоволствие. Всъщност един от моите колеги е българин. Той е най-добрият анестезеолог в цялата болница.

Причината, поради която аз исках да взема интервю от вас е за да разкажете какво означава за един мъж да е в тази типично женска професия. Това все още е рядко срещано в България. Затова, би ли разказал как взе решението да последваш точно тази кариера преди години?

За да започна отначало, трябва да се върна в деня, в който съм бил роден. Бащата на един от моите приятели е бил директор на болницата, в която майка ми ме е родила и неговата помощ се е оказала много важна за моето раждане. Тази история се запечата в паметта ми от малък и по-късно, когато поотраснах, аз гледах на бащата на приятели ми с много респект и като за пример.

Медицината ме привличаше, но цената на образованието е изключително висока и много хора живеят бедно с години след като приключат училище заради заемите, които са взели. По-нататъка наваксват с приходите, но то почти не си заслужава на тази възраст след години мизерстване.

Също така, за да станеш доктор, никак не е лесно – изисква много часове интензивно учене и за нищо друго не ти остава време. За мен беше важно да имам и време и да се забавлявам и да мога да работя, за да се изхранвам и да не влизам в огромни заеми. Така избрах професията “медицинска сестра”

И как се чувстваш сега, работейки основно с жени?

Аз работя с много жени, не само медицински сестри, но и половината от докторите вече са жени, в администрацията има много жени също. За мен няма никакво значение. Ние сме един голям отбор, помагаме си взаимно и целта ни е да предоставим най-добри условия за пациентите.

Kогато започна работа, имаше ли неща, които те изненадаха?

Покрай ежедневното общуване с много жени, аз започнах да осъзнавам всичките проблеми и стереотипи, с които трябва да се справя една жена.

Например, ако някой от докторите е некадърен и ако този доктор е жена, често описанието е “ некадърна жена”. Докато ако докторът е мъж, описанието е “накадърен доктор”. Подобни примери има ежедневно и когато обръщаш внимание, разликата в отношението и стереотипите бързо ти се изяснява.

И според теб как може да се промени това?

Няма да е лесно. От дългогодишен опит на човек, който слуша разказите на жените и се опитва да се постави на тяхно място, аз осъзнавам, че тези проблеми са дълбоко закостенели в нашето общество.

Аз лично съм широко скроен човек и ме е грижа за проблемите на малцинствата и всички онеправдани хора. Аз съм феминист и говоря открито и често за равенство на половете и оспорвам стереотипите, които накърняват правата на жените, защoто те накърняват и моята професия и обществото ни като цяло.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: