За творческия процес на първия резил на българското председателство

ВЪПРОС Как се прави клип, който да вбеси всички феминисти, които се борят срещу насилието и опредметяването на жените?

ОТГОВОР Българският “официален” клип за европредседателството успя да направи точно това. И то до такава степен, че евродепутат да поиска да свалят официалния екип на България, защото е сексистки.

Постигнаха гнева на феминистите като нарушиха най-основния принцип на кампанията #metoo – НЕ означава НЕ!

Всички знаем, че НЕ е НЕ! На никой не му се е случвало да каже НЕ, а пък всъщност да иска да каже ДА. Освен, разбира се в изнасилваческата култура, където мъжете отказват да приемат, че жена може да има правото да им откаже. И сега нашият евродепутатски клип за България прави поклон точно на тази изнасилваческа култура като твърди, че в България, когато обектът е в женски род “не може да значи да”.

И вие сигурно се чудите как са успели да направят подобен резил. Как са успели да създадат клип-реклама, хем за лесни и бързи връзки, хем пълна с дронни снимки от застрашени природни обекти в България?

Според мен е станало ето така:

1ва СТЪПКА

На кадърен екип от сценаристи им се дава задача да направят клип за България. Те написват 3 варианта. И трите са добре обмислени с положително икономическо и политическо послание. 


2ра СТЪПКА

Колективът има среща с шефа. Чичка на около 52 г. Дружи с половината мутри в София (с другата половина не могат да се гледат).
Шефът започва да чете вариантите за сценарий и нещо не му става ясно. Тия младежи не може да ги разбере!

“Защо не сложите някоя красива двойка – да има хората на какво да се радват? Ей тази актрисата незнам-коя-си е много сладка… Все аз трябва да ви ги казвам тия неща! Вие сами никога не се сещате! Идете и го оправете!”


3та СТЪПКА

Екипът, бесен, отива да “оправя” рекламата. Трудно им е, нервят се, ама на никой не му се остава без работа. Скрояват там нещо и да минава. 
Шефът горе долу харесва сценария. Радва се, че ще включат онова хубавото момиченце. Ех, да му падне……….
Пускат рекламата в производство. 


4та СТЪПКА

Време е да “монтират” рекламата и да я озвучават. 

 Шефът пак не я харесва и се намесва.

“Какво е това начало? Какво е това заглавие? Трябва нещо….любов….”
Екипа: “ ъъъъъ?!?!?!”
“Да, да се влюбиш в Нея”
“Коя НЕЯ, бе шефе?”
“ Абе ти заяждаш ли се с мене? Ходи пиши каквото ти казвам! И първото нещо да е нещо смешно..,., Може нещо за това как си клатим главите наобратно, примерно…..”


5та СТЪПКА

Уморените герои преработват клипа отново. Измислят и нещо за клатенето на глава, Ама то тъпо звучи……те знаят, че на никой няма да се хареса, ама какво да правят…..


6та СТЪПКА

Показват го пред решаващия комитет. Общо 6 чичковци, приятели на шефа и 4 лелки, дето все си мълчат.

Решаващите веднага се сещат за “перфектния” майтап.
“В България НЕ значи ДА. Хихи . И Слави Трифонов има песен за това… хихи твоето не, значи да…..хихи….покана да я опознаеш…”
“Кого да опознаеш?”
“България, бе …..хохохо ….хохо….”

Ето така си представям, че са успяли да създадат клип-реклама – хем за лесни и бързи връзки, хем пълна с дронни снимки от застрашени природни обекти в България. Браво шефе!

 

1 thoughts on “За творческия процес на първия резил на българското председателство

Add yours

Вашият коментар

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑