Когато баба защитава патриархата

Предполагам, че има жени, които не се чувстват потиснати от патриархата. Една от тях е баба ми. Животът на баба ми, обаче, не е много типичен. Свекървата на баба ми е била необикновена жена.

Прабаба ми  (свекървата на баба ми) отгледала синовете си да уважават жените. И когато дядо ми тръгнал да се жени, тя решила, че няма да тормози снахите си и ще се държи човешки с тях. Не се месила в уредбите на младите семейства. Когато баба ми решила, че не иска повече деца, цялото семейство я подкрепило, защото това бил неин избор. И в крайна сметка фактът, че младите двойки родили само дъщери и нямало синове да „продължат рода“, не се оказало голям проблем, защото както казвала прабаба ми е „много хубаво да имаш момиченца“.

А дядо ми, научен да уважава мнението на жената, се държеше с баба ми като истински партньор в живота. Неразделна двойка, те взимаха всички важни решения заедно и на равни начала.

В резултат на всичко това, баба ми от бедно изплашено момиченце, се била превърнала в жена с високо самочувствие и домакиня на “образцов дом”. Другите баби и дядовци гледат на баба ми с възхищение. Даже, на 60тия юбилей от завършването на класа й, я обявиха за най-готината баба в селото.

DSC_0029

Баба ми, обаче,  упорито поддържа патриархата. Не в дебати с мен (аз с нея не виждам смисъл да споря), а с коментари, намеци и т.н. Изобщо не се усеща, че прокламира патриархална зависимост. Просто така е чувала да говорят хората и го повтаря. Понякога иска да изглежда мъдра пред мен и ми дава съвети, като: „Той може да е главата на семейството, ама ти ще си шията.“ често ми казва тя.

Баба ми никога не се е замисляла какво е патриархат и дали свекърва й е била феминистка за своето време. На баба ми патриархата не й е пречил, за какво да мисли за него?

Сигурна съм, че баба ми познава жертви на патриархално насилие. Не ми го е казвала, но не може да не познава. Ние всички познаваме жертви на насилие. Но съм убедена, че баба ми просто е страняла от мисълта за това насилие. Просто не се е тормозила прекалено много с техните ядове, защото е живяла забързан и леко егоистичен живот.

Та, затова… когато срещна жена, която защитава патриархата… съм склонна да й повярвам, че от нейна гледна точка няма нужда да се борим срещу него и че тя не вижда патриархата като потисничество и насилие. Когато срещна такава жена, й се радвам. Защото явно тя не е преживяла това, което са преживели другите жени.

baba_vnuchka2

И си мисля – тези възрастни хора няма да се променят. Да ги оставим на мира. Нека не се борят против патриархата! Нека да не мислят за социално политически проблеми и за йерархични системи на потисничество! Нека не се наричат феминистки!

Ама да отглеждат дъщерите си наравно със синовете си и да не тормозят снахите си. Да се отнасят с уважение и да подкрепят другите жени. Да защитават свободата на младите да взимат решения за себе си.

Защото, за да си феминистка не е нужно да боравиш свободно с термините. Достатъчно е да се стремиш да създадеш един по-добър свят за момичетата след теб.

2 thoughts on “Когато баба защитава патриархата

Add yours

  1. Много благодаря! Не сме ние, но тази снимка определено дава представа за чувствата ми ❤️
   Отношенията баба-внучка и прабаба-внучка рядко се обсъждат и анализират. А те са едни от основните двигатели на предаването на закостенели патриархални традиции.
   Много е важно, според мен, да се научим да се оттърваваме от пропагандата без да разваляме отношенията си с роднините.
   Имаме много да се учим в тази сфера…

   Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: