Шест съвета – как да изгледаш сина си за да порасне феминист

Едно от нещата, което занимава съвременния родител е „Как да отгледам сина си, така че да гледа на жените като на хора, а не като миш маш от полови органи?“

Това би било сравнително лесна задача, ако цялото ни общество не беше по дизайн системно експлоатиращо женското тяло – от рекламите, до видео игрите.

Тук съм събрала няколко съвета от свекърва ми, която е изгледала феминист.

  1. Спомни си как майка ти се държи към брат ти – Не се дръж така към сина си. – Ние сме клонни да имитираме поведенеието на родителите си и често даже не се замисляме дали наистина е нужно това да е така.
  2. Научи го как да се грижи сам за себе си – научи го как да си готви, как да си чисти…въобще – как да уважава домашния труд, дома и себе си.
  3. Вземи му домашен любимец, за който да се грижи – куче, котка или даже риба, няма значение какво. Децата, които израстват обичайки и грижейки се за други живи същества стават чувствителни и съпричастни възрастни хора.
  4. Научи го какво е съгласие и че „не означава не“. Много родители забравят да научат децата си, че когато ти кажат „стига“ или „спри“ , това означава „стига“ или „спри“…Независимо дали е започнало като весела игра (гъделичкане например), понякога на другия спира да му е весело и играта трябва да спре.
  5. Не говори лоши неща за други жени. Това не означава, че ако си имаш проблеми със съседката не може да ги споделяш. Но не повтаряй стандартните – „тая дебела“, „тая тъпа“, „тая не може да си гледа децата“, „тая не може да кара кола“ и т.н.
  6. Обгради себе си със силни, смели, активни и уважаващи себе си жени. Твоите приятелки ще бъдат жените, които синът ти ще счита за „моделът за жена“.

Звучи много лесно, нали? Според свекърва ми, наистина е много лесно.

Да си призная – една от моите мечти е един ден до всяка жена да има един мъж феминист. И единствения начин да постигнем тази мечта е всяка от нас да изгледа децата си феминисти.

Eто тук още няколко идеи – Ню Йорк Таймс. Скери Мами, Дъ Мюз

One thought on “Шест съвета – как да изгледаш сина си за да порасне феминист

Add yours

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: