Топ 10 яки феминистки песни с произход „на изток от запада“

Това е една компилация от яки песнички против патрирхата, подходящи за разкършвне на снагата.

Тези песни не са типичните захаросани розови песни от западни либерални феминистки и определено предават усещането за солидарност на жените на изток от запада.

Зарибяващи ритми и визуално естетически, тези хитове на яки феминистки е гарантирано да ви станат любими. Отгоре на това, списъкът включва и три от любимите ми идеи за това как можем да смажем патриархата.

1) А-Wa – Habibi Galbi

Това е новата любима песен вкъщи. Ритъмът на тази песен зариби всички и цялото семейство дружно се подрусва, когато я пуснем.

Децата ми също много обичат да гледат видеото. На тях им убягват малки тънкости като джамията с форма на мъжки полов орган, но вие не пропускайте този прекрасен фарс на патриархален кич!

2. MIA – Bad Girls (Лоши момичета)

Тази песен не е нова, но определено е любима. Дъщеря ми още от бебе вдига юмруче на нея и казва „Бенг Бенг“. Много сладко!

Статистически, жените са по-безопасните шофьори, а според клипа са и по-умелите шофьори, дори в екстремни ситуации.

„Жените не могат да карат“ няма нищо общо с шофьорското майсторство, а дали на жените им се разрешава да шофират. В Саудитска Арабия доскоро им беше забранено със закон, а сега им е забранено само от патриархата. У нас – подигравки, уговорки и пречки са типичните методи за ограничаване правото на жените да шофират и засега никой не казва, че ни е забранено. Когато дойде време да кажат, че е забранено, спомнете си тази песен на MIA – „Бенг Бенг“

3. Mona Haydar – Barbarians (Варвари)

Според някои източници, произхода на понятието „варвари“ датира от времето на Византийската империя, когато „цивилизованите“ византийци са наричали славяните „варвари“.  Днес, „варвари“ очевидно се използва за всякакви хора.

С тази песен, тази млада жена ни напомня, че не е нужно жените да се откажат от хиджаб-а, за да са феминистки и че всяка една от нас ще е нужна за неизбежната феминистка революция.

Признавам си, че аз не разбирах от това защо жените не захвърлят кърпата в първия удобен момент, докато не прочетох „Сняг“ на Орхан Памук. Съпротивата срещу наложените „западни“ норми и желанието за деколонизация се оказва по-силно от желанието за освобождаване от кърпата.

За нас като феминист(к)и в България е много важно да го разберем това. Ще ни помогне наистина да осъзнаем истинската причина за съпротива срещу „джендъра“ и Истанбулската Конвенция, която според мен е стремежът към освобождение от западните империи – колонизатори.

4. Hulega Feminista – Стачка на жените 8 Март

Тази песничка е много подходяща за припяване и пеене в хор с децата. Песента е от 8 Март 2018г и приканва за стачка на жените. Видеото също е едно прекрасно напомняне за всички „видове“ жени – различна възраст, тегло, потекло…..дори по полови органи не си приличаме.

5. Nitty Scott – Pxssy Powah

И като стана дума за полови органи, една великолепна песен в стил регетон за силата на вагината…..без обичайните розови розовщини….

6. Princess Nokia – Brujas (Вещици)

Баба Яга, орисници, самодиви, нестинарки, вещици….все феминистки …..вещици с приятелки по цял свят.

„Не ги закачайте, че ще се опарите!“ – това ни напомня Принцеса Нокиa

7. Mona Haydar – Dog (Куче)

Отново Мона с участието на Джаки Круз от „Оранжево е новото черно“.

Това е една песен за гнусните мъже интернет тарикати, преследващи неподозиращи нмомичета.

Супер зарибяваща – децата само си я припяват вкъщи

8. Geera8ion & MIA – The new International Sound (Новия международен звук)

Ако се чудите „Как ще смажем патриархата?“, отговорът е много прост – ето така:

9. Acid Arab – Gul l’Abi (feat A-Wa)

Патрирхатът може да бъде смазан и ето така:

10. Rotana – Daddy (Татко)

Или ето така:

Ако искате още яки феминистки песни, които по случайност не влязоха в Топ 10 този път, посетете youtube канала ми:

https://www.youtube.com/channel/UCNGWjCRPNjsRFskZjkRW22A?view_as=subscriber

Или ако търсите як mix tape за workout, Burniing Cop Car има феминистко издание, което гарантирам да ви допадне и да ви aмбицира за борба.

https://channelzeronetwork.com/burning-cop-car-13/

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: