Какво е патриархат?

Патриархат не е „мъжете“.
Патриархат е йерархична структура на взаимоотношенията, която се изразява в доминация и експлоатация основана на пол и възраст.
Матриархат не е обратното на патриархат. Матриархат е същото като патриархат, но с „м“.
Сега…..патриархатът засяга и тормози всички ни. Но някои харесват тая уредба. Допада им всеки да си знае мястото и задълженията. И я защитават.
Защитниците на патриархалния строй са както мъже, така и жени, както млади, така и стари.
В голямата пирамида на доминация и експлоатация, тези хора са често както доминирани и експлоатирани така и доминиращи и експлоатиращи.
Да вземем за пример „свекървата“. Най-мразената фигура в патриархалното общество.
В патриархата, свекървата хем е опресор, хем е опресирана. Хем е насилник, хем е жертва. Хем страда от десетилетия интернализирана мизогиния, хем преподава интернализирана мизогиния.
„Свекървата“ често е най-страстния пропонент на „всеки да си знае гьола“. Тя защитава патриархата все едно й е основното задължение. В защитата си, тя използва предимно думи. Коментарчета тук-таме. Това е вербално и/или емоционално насилие.
Свекърът, Съпругът, Бащата, Братът, Синът, Съседът, Попът, Полицаят, Жандармеристът имат достъп до много повече методи за поддържане на патриархалния строй. Те имат достъп не само да вербално и емоционално насилие. Те държат юздите на институализираното, икономическото, сексуалното и физическото насилие.
Screen Shot 2019-07-27 at 11.41.01 AM
Затова, повечето хора си мислят, че патриархат е „мъжете“. Защото мъжете по-често защитават патриархата с цял арсенал от насилие. Започват с подигравки, но често стигат до юмруци или до публично екзекутиране на клада. Мъжете държат юздите на фемицида.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: