Имало ли е някога комунизъм у нас?

Да започнем с отговора – Не, у нас никога не е имало комунизъм🤓🤓🤓

В Съветския Блок устройката е била държавен капитализъм. Тоест икономиката продължава да функционира на принципа на капитализма, но капиталът е собственост на държавата. А държавата се управлява от шепа хора, които уж представляват интересите на обществото, но реално облагодетелстват себе си.

Като казвам, че продължава да функционира на принципа на капитализма, нека да бъда конкретна. Имам предвид постоянното увеличаване на капитала, което е основна характеристика на капитализма. Също всички останали социално философски проблеми – като отчуждаване на работника от продукта на труда си, алиенация, контролиране на репродуктивния труд и т.н. и т.н.

За това е и плановата икономика и петолетката за три години и експлоатацията на фермерите и миньорите и отношението към ресурсите и природата и концлагерите за анархо-комунисти и какво ли още не.

Според Ноам Чомски даже не е имало социализъм в Съветския Съюз. Аз не съм напълно съгласна с него, обаче. Защото все пак е имало разни социалистически придобивки – здравеопазване, образование, пенсия, библиотеки, санаториуми и други подобни отживелици.

Та, тъй де….. Ние не преминахме от „комунизъм“ в „демокрация“, а от авторитарен държавен капитализъм към олигархичен* капитализъм с циркови представления в парламента♥️

*не съм убедена, че има такава дума „олигархичен“, ама вие сигурно знаете за какво говоря…..

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: