Какво разбираме под насилие?

(размисли на д-р Милена Статева)

Седя си и си мисля за насилието. По-специално, че то се приема като безпроблемно понятие и като цяло има някаква конвенция, че насилието е голямо зло.

Две неща ми се струва изключително важно и вредно, че не се знаят.

Първо, това е много политическо понятие. Клатят ни яко 30 години благодарение на това, че, бавно и подмолно, е наложено дясното понятие за насилие – физическо, сексуално, евентуално психологическо, т.е. „обективното“, наблюдаемото насилие. Съответно, борбата е то да не се прилага. В това понятие не влизат всички форми на структурно и символно насилие и съответно, такова насилие не само е ок, а си е в реда на нещата.

Така се играе с морала ни, в частност, никога да не упражняваме „обективно“ насилие, а пък то, доказано е най-ефективно – за това е и монополизирано от държавата.

Лявото понятие за насилие обхваща именно символното и структурното насилие като зло и, слава богу, не вижда проблем, а дори напротив, с прилагането на осезаемо насилие, тогава, когато структурното и символното насилие приеме драстични форми и няма други механизми за противодействие и съпротива.

Второто недоразумение, което вреди и дори зловреди на демокрацията, борбата (сега вече вероятно е по-логично защо се казва така) за човешки, граждански, социални и икономически права, и на равнопоставеността, е че обратното на насилието е мирът и съответно, ако насилието е най-голямото зло, мирът е най-голямата ценност.

Има едно книжле, всъщност много задълбочено историческо изследване, което показва, че в дългосрочен план за крайния резултат няма никакво значение дали една революция е била мирна или не.

Това едно на ръка. Другото е, че обикновено мирът се крепи на потискането на едни групи от други.

Ще ми падне батерията, та ще спра до тук, но ако ви е интересно, с дестабизирането на тези понятия и какво следва от това, съм се позанимала в доктората ми.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: