Коронавирус: расизъм, идеология, икономика и пълен провал

Това е най-обсъжданата тема в света, поради тази причина е важно да бъде анализирана и вероятно това няма да е единствения ни анализ, но поне до този момент могат да се извадят голяма доза изводи от случилото се.

РАСИЗЪМ ПО ВРЕМЕ НА COVID 19

Още с появата си в Китай, местните медици предупредиха Европа за големия риск от заболяването. На запад се говореше само и единствено за Китай, като масово подминаха предупрежденията на съседните страни като Япония, Южна Корея и Тайван. Kабинетът на САЩ наричаше китайците „нецивилизовани примати, които нямат място в нашата цивилизация“ и други подобни. Дори в СЗО имаше разделение между бели и азиатци, тъй като белите твърдяха, че това е обикновен грип с който онези не могат да се справят. От десните партии в Европа расизмът тръгна по-заразен от самия вирус и медиите в САЩ, а след това и в Европа, започнаха да повтарят твърденията за неспособните китайци, носители на вируса. Само по себе си именно този расизъм не позволи на запада да прегледа пакетите ранни мерки на страните в Азия, които и до сега имат невероятно малко случаи на вируса поради „примитивните“ си ранни мерки.

Най-искрената демонстрация на расизъм беше удара над Италия. Когато вирусът стигна в Италия, шегите за неадекватни примати и подобни изведнъж изчезнаха. Все още хората си мислят, че могат да хванат коронавирус от китайска храна, но не и от пица. Десните политици и привържениците им сега откриха дори нови методи да се подиграват на Китай, както и да хвърлят обвинения срещу тях макар, страната, както и населението им да са готови да помогнат на всеки в борбата с вируса. Новото становище е, че те са длъжни защото са ни го докарали с техния примитивен начин на живот. В същото време обвиняват яденето на супа от прилеки което се оказа, че е в друга аиатска страна, а не в Китай, какво остава за Ухан.

Малко предистория, атаките срещу китайци не са нещо ново:
В историята:

В модерно време преди коронавируса:

След корона вируса:

От къде идват видеата с ядене на прилепи:

https://observers.france24.com/en/20200203-china-coronavirus-bat-soup-debunk-videos-viral-palau-indonesia

Извадка директно от Уикипедия:
The consumption of bat meat in Europe has been scarce, not only because of repugnance, but also because of the size of European bats, which being all insectivores are also small.[13]

In the past it has been recorded the custom of the peasants of Costozza (in the province of VicenzaItaly) to eat bats,[30] especially horseshoe bats.[31][13] After World War II the bats of Costozza’s caves were almost extinct „for the ruthless hunting that the natives make of them, at the time of the grape, in order to assimilate them with the most tasty little birds.“[32] In 1959 it was reported that „in some places [of Italy], for example in Liguria and Veneto regions, the bats are or were used as food.“[33] The current Italian law no. 157/1992 includes bats in the so-called „particularly protected“ wildlife and punishes the killing, capture, or detention of specimens with two to eight months of jail time or a fine of 774 to 2065 euros

https://en.wikipedia.org/wiki/Bat_as_food

ВОЙНА НА ИДЕОЛОГИИ

Когато откриха първите 15 случая на Covid-19 в Америка, Тръмп сподели, че вече са овладели положението и случаите ще паднат почти на 0 защото откритите са вече в добро състояние. Това, обаче, беше война на идеологии и пропаганда, защото никой от откритите случаи не се беше излекувал, а и нямаше тенденция да се излекува скоро. Тогава Тръмп обяви, че вирусът изобщо не е опасен или толкова заразен. Също публично обяви режима на Китай за виновник  – „комунистическото правителство на Китай държи хората си гладни, те са гладни и слаби, за това имат коронавирус“. С широка прегръдка всички десни приеха становището, че китайския режим е отговорен за смъртността в Ухан, въпреки, че освен идеологическа война, това не беше подкрепено от наука.

За разлика от медиите, в много страни приеха мерки срещу разпространението му. Интересно явление е обаче, че като по учебник, левите правителства се решиха на мерки в този момент, докато десните в Европа поддържаха стратегията на Тръмп. Именно в този период започнаха да се виждат изключително интересни статистики в Азия, въпреки строгите мерки на всички съседи на Китай, най-безопасни бяха Тайван и Виетнам. Западът не взима пример от Виетнам, защото „те са комунисти“ и бързо прие, че нямат медицина и не откриват заболелите.

Защо не демоктратичен Тайван тогава? Тайван не е в СЗО, освен капитализъм срещу комунизъм от запад към Китай (тоест в случая на Китай капитализъм, ама не като нашия). Идеологическа война е тази между Тайван и Китай. Страната поема по пътя на демокрацията, което ядосва пекинските власти и те се опитват да изключат съседа си от светския живот – едно от тези действия е да не позволят на Тайван да влязат в СЗО.

Китайците играят огромна роля в световната медицина като предлагат голям процент от оборудването в целия свят и икономически световната здравна организация е притисната да се съобразява с тях и отказва участието на Тайван за да запази отношенията си с Китай. Само малък пример за успеха на Тайван е липсата на карантини, те имат едва 298 случая (всички от пристигащи в страната) тъй като всеки пристигнал в страната се проверява по GPS-а на телефона си и ако е стъпил в страна с дори малко заболели бива пратен в задължителна карантина. Въпреки, че са доказали 100% ефективност в борбата с коронавируса, западът затваря търговските си пътища с Тайван което блокира 60% от икономиката на страната. Едва ли ще узнаем причината за това блокиране на Тайван, но е силно вероятно да е нуждата на представителните демокрациите от помощта идваща на Китай.

За наше щастие не малко медии са събирали информация за информативното затъмнение в предизвикано от сащ. Вашингтон пост(линка отдолу) имат страхотен подбор на манипулативни реплики на Тръмп, много от които вероятно сте чули в родната медия, вадим само няколко цитата:

“The flu in our country kills from 25,000 people to 69,000 people a year. That was shocking to me. And so far, if you look at what we have with the 15 people and their recovery, one is, one is pretty sick, but hopefully will recover, but the others are in great shape.”

„Грипът у нас убива от 25 000 души до 69 000 души годишно. Това беше шокиращо за мен. И досега, ако погледнете имаме с 15-те души и те се възстановяват,  единият е доста болен, но се надяваме да се възстанови, но другите са в страхотна форма. “

“I think the 3.4 percent is really a false number. Now, this is just my hunch, and — but based on a lot of conversations with a lot of people that do this.”

„Мисля, че 3,4 процента наистина е невярно число. Сега, това е само моята преценка, но въз основа на много разговори с много хора, които правят това. “

https://www.washingtonpost.com/politics/2020/03/14/tracking-trumps-false-or-misleading-coronavirus-claims/

Дан Патрик казва, че възрастните според него биха поели риска да умрат за да дадат шанс на следващото поколение:

https://www.realclearpolitics.com/video/2020/03/24/texas_lt_gov_dan_patrick_a_lot_of_grandparents_would_be_willing_to_die_to_stop_a_second_great_depression.html

ИКОНОМИЧЕСКАТА ВОЙНА

Това беше най-тежкия удар по обществото такова каквото го познаваме. Източните медици (жертва на няколко епидемии за последните 30 години) обясниха, че вируса може да бъде овладян с ранни мерки, като се прекъсне веригата на разпространение. Тази практика е изпитана в последните епидемии и доказано ефективна. В Азия страни като Япония и Китай които са в икономическа война от години успяха да си стиснат ръцете на най-високо ниво за да борят заразата загърбвайки различията си. На запад нещата обаче се оказаха не толкова логични. Разглезената Европа отказа да предприеме твърди мерки и отказа да поставя граждани пристигащи от рискови региони в принудителна карантина защото „това не е начина на демокрацията“, доброволната карантина се оказа неефективна защото хората просто не я спазват. Запада отказа да тормози туристически региони като ски курорти и тн. защото това ще доведе до големи загуби, а икономиката трябва да върви. Дори след откриването на стотици или на места дори хиляди случаи реакция нямаше. Икономисти продължаваха да натискат политиците заради застрашаването на бизнесите им. Докато СЗО вече бяха осъзнали, че са подценили вируса и умоляваха страни като Италия, Англия, Америка, Испания и Германия да започнат да предприемат сериозни мерки, запада се вслушваше в икономисти и милиардери заради страха си да не обеднее. Дори тогава Китай предупреждаваха нашите страни, че колкото по-ранни са мерките, толкова по-малък ще е удара над световната икономика.

Така икономистите започнаха нов тип война, невиждана до сега в съвременната представителна демокрация, вирус срещу икономика. Така например се затвориха граници за пътуващи между някои страни, но оставиха търговски канали без контрол. Америка обявиха затваряне на търговски канали с ЕС, без Англия, макар по това време вече се знаеше, че Англия разхвърля подаръци (коронавирус) в целия свят и това е икономическо решение, необвързано с предотвратяване на заразата. Мерките в изключително много страни изглеждаха по-скоро икономически ориентирани за нарушаване на конкурентни икономики, отколкото на логически действия. Икономистите натискаха против всякакви мерки настоявайки, че западната медицина е много по-развита от тази в Китай и риска от вируса е много по-нисък от срива на икономиката която може да предизвикат строги мерки.

Така сценария заприлича на испанската чума, но вместо световна война имаме икономическа. Италия падна първа във хватката на вируса. За разлика от Китай, в нашето общество много голяма част от медицината е частна, частните болници се изтеглиха назад и оставиха държавата да се бори с вируса. Изведнъж меката на обществото ни „частния бизнес“ отказа да поеме здравето на населението, а държавната медицина е изостанала заради частната такава, идеята, че частния бизнес ще спаси света се стопи като ледник последното десетилетие.

Всъщност коронавирусът не е изненада, даже може би е спасение, за цивилизацията ни. От 1997-ма година насам учени медици предупреждават, че скоро ще има нова пандемия, има цял лист от заболявания които могат да я предизвикат и натискат, че света трябва да има готовност за някое от заболяванията. На първо място в класацията е птичи грип който ако мутира и започне да се разпространява от човек на човек има над 70% смъртност. Икономическият модел на нашите страни игнорира тези предупреждения и разви медицина на принципа „плащай и ще ти помогнем, ако нямаш пари се махай“, модел който гледа от днес за утре и не е подготвен за пандемии и извънредни ситуации. В опитите си да покрият собствените си грешки, до сега все повече западни страни преминаха на „вирусът не може да бъде спрян, ще живеем с него и трябва да добием стаден имунитет“. Такова становище просто НЕ Е потвърдено научно… Ебола беше спрян още в Африка, новите случаи на ебола са по няколко стотин годишно, нито сме придобили стаден имунитет, нито се ваксинираме срещу Ебола, стратегията изглежда проработи при Ебола. Всъщност не само при Ебола, миналите две епидемии на коронавирус са предотвратени със същата стратегия на ранно прекъсване на заразата.

Въпреки доказано ефективния метод на рязане на веригата и убиване на вируса поради липса на нови заразени запада се обръща към испанската чума. Испания не е първата страна с чума, вероятно е сред последните, но името на чумата идва заради цензурата. Политиците имат изгода войната да продължи и във всички страни замесени в конфликта е забранено да се говори за новия смъртоносен грип, докато Испания обявяват публично присъствието му. Стадния имунитет на чумата, не е било логично лекарско решение, а следствие на цензура и забрана да се взимат реално ефективни мерки за да се предотврати разпространяването на заразата. Тоест методът, смятан за пагубен по време на испанската чума сега се превърна в „адекватна реакция на новия вирус“ поради интереса на икономистите да запазят богатствата си. Италия се провали поради претоварването на здравната си система, закъснели мерки и лоша дисциплина, сега виждаме как и други страни се пречупват в борбата, като най-засегнати са САЩ и Испания. След като смъртните случаи минаха над 30 000 и всички страни отричащи карантините преминаха към строгите мерки за справяне със ситуацията, нещата не са светли. В крайна сметка тези карантини ще продължат много по-дълго дори от тази в Китай (33 дни) и ще навредят на икономиката много повече отколкото ранните мерки можеха да навредят.

ПРОВАЛЪТ НА КАПИТАЛИЗМА

Цели десетилетия неолиберализма, превземащ живота ни все по-сериозно се превръща в доминантна идеология сред населението. Той се гради на пълен индивидуализъм, подхода „ако мен не ме засяга, не е важно“. Тази идеология съсипа цели системи, изграждани с векове и постави западния свят на колене пред изключително малка заплаха (сравнение с други вируси които се очаква да избухнат в бъдеще). Дори медиите се опитват да настървят хората, като прехвърлят вината в населението, а не към закъснелите реакции на институции и икономическия натиск от бизнесмени.

Стратегията е същата като с глобалното затопляне където капитализма, корпорациите и поддръжниците им нямат вина, но крайния потребител носи цялата вина, че купува продуктите им. Страни като Япония са запазили дори и в годините на развихрен капитализъм „остаряла“ ценностна система на солидарност и общност, така например ако ядеш в движение хората ще започнат да ти се карат защото може да изцапаш някой и да му развалиш деня. Още преди да има такива закони, в Токио ти се карат ако вдигаш шум в метрото защото много хора си доспиват по път за работа. Другите азиатски страни също имат стотици примери за солидарност и колективност на населението си.

Това е изключително важен елемент в сегашната криза защото именно съхраняването на философия, чието място не е в свободния пазар, Азия е много по-ефективна да развива необходимите неща, много преди да ги удари криза, без да търсят задължително икономическа печалба от това. Същата тази солидарност която повечето ни северноевропейски държави също съхраняват в културата си и в момента са най-добре овладяли кризата.

ПРОВАЛЪТ НА ЧАСТНИТЕ МЕДИИ

Всяка частна медия се бори за рейтинг, тоСлед ва е основния двигател на капитализма и повече рейтинг означава повече пари за реклама и следователно за медията. като коронавирус се насажда в обществото ни, медиите забелязват рязко покачване на рейтинга, всеки път когато кажат „коронавирус“. Това води до надпревара между журналистите да са първи във всяка новина свързана с вируса, да търсят хора с различно мнение и подобни. Така светът на масовата информация рязко се превърна в свят на масова дезинформация, журналистите се превърнаха в не по-адекватни носители на информация от „общността на плоската земя“. В състезанието да са първи и да ограбят рейтинга, масово забравиха основния закон на журналистиката, да проверяват информацията.

Хората всеки ден са заливани от нова и нова информация, коя вярна, коя не. В единия момент се казва едно, в другия друго, от ляво твърдят трето, от дясно четвърто. Освен създаването на излишна паника, това създаде и недоверие в населението към ситуацията. Този проблем се оказа добре познат на някои страни. Всички страни в Азия (включително и демокрациите) при обявяване на кризисно положение заради епидемия имат отдел за следене на медиите. В диктатурите може да цензурират журналистите си, но Япония, Южна Корея и Тайван правят същото, защо? Всъщност те позволяват на медиите да пишат и говорят каквото искат, но проверяват източниците им. За да се намалят паниката и неадекватността сред обществото се забраняват новини със съмнителни източници, или без изобщо да има такъв.

КРИЗА НА ПРЕДСТАВИТЕЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ

Корупция, лъжи, все повече репресивни закони, тормоз, полицейско насилие над населението са само част от много ракови клетки, развили се в представителната демокрация последните две десетилетия. За да работи една демокрация, тя се нуждае от доверие. Доверието, обаче, е унищожено – масово представителните ни демокрации страдат от тези симптоми и хората просто вече не вярват в тази политическа система. Дори страните опитващи да предприемат адекватни мерки са под голям риск поради липсата на доверие, което така и така политиците не са опитали да изградят. Все по-засилените и хаотични мерки предизвикват огромно недоверие сред населението. Всяка страна взима невероятно неадекватно различни мерки, без никаква последователност, често пресилени или просто ненужни в ситуацията, такова поведение може да доведе до изблик на недоволство и масово неспазване включително и на адекватните мерки. Властите в момента се борят с това като налагат все по-големи санкции и заприличаха на диктатури по-страшни от китайската такава.

ПЛАНЪТ ЗА ИЗМЪКВАНЕ

Прочетете тази част след няколко месеца и можете да ни сочите с пръст ако не сме прави.

Западът се провали в борбата с коронавируса. „Нецивилизования“ Китай имаха 81 439 заразени и 3 300 починали (в момента в който пиша статията). В западните страни жертвите вече наброяват над 25 000, а вируса тепърва си показва рогата, само за последните две денонощия са изолирани над 100 000 случая. Италия и Испания са с пречупени здравни системи и само в двете страни има 16 000 жертви, САЩ вече води класацията на заразени и само за уикенда са регистрирали близо 1 000 нови жертви. В Европа и Америка рязко започнаха да се обявяват карантини за неизвестен период от време, вече е твърде късно за 3 седмична карантина докато се изолират случаите и после мерки само за пристигащите. Липса на медицинско оборудване и медици които да се справят с кризата. Моделът на „ако ни потрябва, ще купим“ вече не работи защото необходимите неща не са произведени поради липса на търсене. В момента неолиберална Европа и Америка са поставени на колене и се правят всевъзможни стратегии за да се избегне дори по-голямо задълбаване на криза която можеше да не съществува, ако медиците взимаха решения, без натиска на икономистите си.

Нова група вирусолози които твърдят, че е невъзможно вируса да бъде спрян. Според тях трябва населението да се зарази масово и слабите да си отидат, така е било, и никога нищо не е можело да се направи. Всяко различно действие единствено ще забави пристигането на новата реалност. Такива първо бяха единици, после десетки, сега имат международен съвет. Медиите им отдават все по-голям глас и някак започват да се приемат като единствен възможен сценарии. Ние вече видяхме, че друг сценарии е възможен в Азия, но вече е късно за него, икономистите, политиците и бизнеса които блокираха ранните мерки ще трябва да платят цената ако се разкрие вината им за случилото се. Новата пропагандна машина е „ние нищо не можем да направим“, измивайки кръвта по ръцете си,  в очакване да забравим престъпленията срещу човечеството извършени от тях.

Америка имат дори по-силна пропагандна машина за измъкване, както обикновено ще обвинят Китай, до снощи Тръмп се хвалеше как Америка е готова да посрещне вируса и постоянно работят по проблема заедно с Китай, днес риториката е друга:

https://www.cnbc.com/2020/03/19/coronavirus-outbreak-trump-blames-china-for-virus-again.html

За статистики по отношение на заболели, смъртни случаи и тн:
https://www.worldometers.info/coronavirus/ и https://coronavirus.jhu.edu/map.html

ОПТИМИЗЪМ В КРИЗАТА

Като изключим целия негативизъм по отношение на справянето с тази криза има и приятен полъх за бъдещето ни. Oще в началото на кризата забелязаваме отслабването на железния юмрук на китайските власти, за пръв път те сами избират пътя на прозрачност и отвореност за справяне с кризата, вместо типичните за страната окривания на кризите. Пекин изпратиха анти-корупционна полиция в Ухан за да разследват защо лекаря заявил опасения, че вируса се разпространява е бил притиснат от местните власти, а кмета на Ухан призна публично като голяма грешка укриването на информация в първия месец на заразата. Страните, с най-добри резултати в борбата с вируса разчитат на ранни мерки, прозрачност и информираност, както за действията предприети от тях, така и за причините да ги предприемат. Тези страни до днешна дата не се е налагало да започнат принудителна карантина, защото гражданите се отнасят изключително сериозно към проблема, освен това по този начин вместо да отворят нови закони за следене на гражданите си, обявиха публично, че ще бъдат следени GPS-ите на телефоните на открити заболели, както и тези на хората с които са комуникирали за да бъдат намерени всички потенциални носители на болестта.

Това не предизвика негативна реакция в обществото. Разлика между тях и ЕС, Англия и Америка е подхода и баланса в това с каква лична информация могат да си служат органите на реда. В Италия малък бизнес за 3д принтиране се превърна в национален герой, принтирайки крайно необходими медицински компоненти, по целия свят шивачки започнаха производство на маски за многократна употреба. В страни като Италия хората доброволно предават координатите от телефоните си за да се създаде карта на болните и потенциално болните. Китай, Русия и Европа си помагат едни на други и като, че икономическата война между тези страни остана на заден план. За разлика от твърдението, че нещата трябва да са в ръцете на държавата и бизнеса, света започна да показва, че населението може да взима адекватни решения и да действа при добра информираност, прозрачност и възможност за самоорганизация. Тази криза ни научи, че пряката демокрация не е утопия, ние сме длъжни да я изискаме след отминаване на тази ситуация. Сегашните модели са неспособни да подсигурят добро здравеопазване, подпомагане на уязвимите, чисти градове и адекватни реакции при извънредни ситуации.

Интервю с кмета на Ухан:

Мерки на китайското правителство срещу Ухан, включително и пускането на разследване срещу местната полиция заради тормоза над лекаря, опитал се да ги предупреди:

https://www.bbc.com/news/world-asia-china-51453848

От Георги Гребенлиев 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: