Има ли йерархия на насилието над жени?

Има. И е важно да се разбере защо някои жени твърдят, че „не могат да си представят такова нещо“, а за други това е ежедневие и не виждат „защо се вдига толкова шум“. Защото йерархията на насилието над жени определя и реакцията на обществото и степента на невярване и кво-ти-пука-не.


1. Йерархия на насилието на класова основа – всички жени ни насилват, но има видимо класово разделение на насилието. Мъжете насилват жени от тяхната класа и жени от класите под тяхната. Тоест жените в по-ниската класа са подложени на насилие от повече мъже.

Защото един строителен работник, няма да тръгне да насилва директорката Човешки Ресурси. Той може да се чувства много голям пич и да пуска сексуални намеци на „шегичка“, след които да се хили неистово като льольо. Но статистически, едва ли ще му стигне смелостта да я натисне в гаража. Докато, виж, камериерката в хотела може да бъде ритана и от „гостите“ в хотела и изнасилвана от охранителите нощна смяна.

Камериерка на родното черноморие, жестоко ритана в главата, 2017


2. Йерархия на насилието на расова основа – подобно на класовата основа, жените биват насилвани от мъже от тяхната раса и мъже от расите, считани „над“ тах. Затова да си ромка в БГ означава да си обречена на насилие от всеки мъж в страната.

Примерно, ако си „бяла“ българка в БГ, те насилват само бели българи. Обаче в момента, в който имигрираш веднага слизаш една стъпка по-надолу заради имигрантския си статут и си подложена на повече насилие.

Студентки на бригада в САЩ намерили скрита камера в банята, 2011


3. Йерархия на основа на възрастта – никак не е случайно, че колкото е по-млада, толкова по-често е насилвана. Това е така, защото без опит е по-трудно да разбере какво й се случва и защо. По-трудно й е да се бори срещу насилието, защото още няма нужното самочувствие, средства и подкрепа.

Също, колкото по-разклатено или бедно е семейството й, толкова повече насилници могат да се залепят. Защото няма кой да я подкрепи. Затова мафиоти с помощта на полицаи търсят такива жени да ги направят жертви на трафик и секс работнички.

Детска играчка


4. Йерархия на основа на вида препитание – в зависимост от това какво препитание имаш, колкото повече от препитанието ти зависи да задоволяваш мъжкото желание за насилие и секс, толкова повече си подлежена на насилие. В музикалната и модната индустрия, където от жените се очаква да приличат на секс кукли, жените са подложени на какви ли не подигравки и „невярвания“ на думите им.

Секс работничките са подложени на повече насилие и по-трудно могат да поставят граници, защото от тях се очаква да бъдат предмет за насилие. Когато излезе информация, че цялото пловдивско МВР изнасилва жените, които бидат проституирани на Скобелева Майка, обществото не се възмути, защото „тези жени са там за да бъдат насилвани“ и нашите служители на властта са „просто мъже“…

Кукла човек и човек кукла


5. Йерархия на основа на сексуална ориентация – насилието на жени, които не искат да разрешават на мъже да се задоволяват с телата им не е за пренебрегване.

Не казвам, че колкото повече се противиш, толкова повече ще те насилват. Не! Просто жените не могат да се спасят с това, че не искат да им се използва тялото за мъжко задоволяване, защото това се изисква в патриархалния строй.

Затова съществува така нареченото поправително изнасилване, с което биват постоянно заплашвани ЛГБТ жените – „Харесваш жени? ще те направя хетеро, като ти покажа колко е хубаво да си с истински мъж“

Хомофобски атаки в Пловдив, 2020


6. Йерархия на основа на трансфобия – не трябва да забравяме насилието над транс жени. Хомофобията, съчетана с женомразие е изцяло експлозивна бомба на насилие и омраза. Да не говорим, че вече си имаме и цяло движение на жени, които държат феминизма да е транс ексклузивен и да не защитават тези подложени на насилие основано на трансфобия.

Дж. К. Роулинг е вманиачена в собствената си трансфобия

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: