Феноменът Breadtube: Топ 15 леви ютубърки

Възможно ли е платформата Youtube, собственост на големия бизнес, да се използва за радикална лява пропаганда?

Хората по-долу се справят повече от отлично като представители на Breadtube, лявата страна на Youtube. Със забавните си и интерактивни видеа те привличат на своя страна новите поколения и правят революционната теория по-достъпна. Все пак човек, работещ на пълен работен ден, трудно би могъл да отдели време за всичката лява литература.

Каналите по-долу са подредени на случаен принцип.

Angie Speaks

Анархистка ютубърка, която се концентрира главно върху спиритуалния и психологически аспект на политиката.

Luna Oi

Марксист-ленинистка от Виетнам, чийто канал е концентриран върху родната ѝ страна и върху комунистическата теория и практика като цяло. Има и готини влогове и стриймове.

Contrapoints

Транс лесбийка, чийто канал се състои от видео есета на куиър (и в частност транс) и други прогресивни тематики. Отличителни черти: изискана естетика, всякакви театрални похвати и щипка черен хумор.

Mad Blender

Видеоесета на широк кръг от теми, свързани с революционната политика.

Mexie

Фокусира се върху антикапиталистическа политика с акцент върху екологията и веганизма.

Kat Blaque

Като чернокожа транс жена, тя се фокусира главно върху интерсекционалността. Макар че не е толкова революционно настроена, колкото повечето в този списък, има много разумни и валидни мнения.

Lucky Black Cat

Все още малък, но забавен и информативен анархистки канал.

Lindsay Elis

Макар че каналът е по-скоро за критика на филми и други видове изкуство, отколкото за политика, анализите ѝ са прогресивни и проницателни.

Anarcho Agony Aunts

Канал за политически активизъм, сексуално образование и съвети за връзки. Много от видеата са директни отговори на въпроси от зрители.

Mila Wren

Малък канал на транс преподавателка по теми като история, култура и т.н.

Combabe Clem

Този канал комбинира бюти туториалите с политиката по доста креативен начин.

Leslie Exp

Разглежда проблемите на хората с увреждания в контекста на капитализма. Самата тя е neurodivergent и има ASPD.

Zoe Baker (anarchopac)

В този канал ще намерите резюмета на важни исторически събития и основните идеи на различни революционери през вековете. Видеата рядко надвишават 10-12 мин. и са лесни за гледане.

Jordan Theresa

Видеоесета за политика, общество и интернет култура, а понякога и лайфстайл видеа.

Shonalika

Единственият човек в списъка, който не е жена, а небинархнх и използва they/them местоимения. Но имайки предвид страхотните им видеа на теми като куиър теория и антикапитализъм, свежите рап парчета, както и факта, че небинарните хора страдат от сериозна липса на репрезентация, те заслужават мястото си тук.

Макар че тези хора са другари, достойни за уважение, не бива да падаме в капана на култа към личността и celebrity worship. Тези тенденции, заедно с фетишизма на стоки, са интегрална част от спектакъла на капиталистическото общество, и стигат дори до революционните движения и общности. Трябва да се научим да не разчитаме прекалено много на никой отделен човек, бил той политик, знаменитост или каквато и да била публична фигура.

Не се връзвайте на breadtube стан културата, драмата, канселациите и скандалите, когато ги има. Гледайте си видеоесетата и ще сте добре.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: