Какво е Антифа?

Какво знаем за Антифа? Това организация ли е; хеви метъл група ли е; или най-новата марка крем за ръце? Едно бързо търсене в интернет показва, че Антифа е движение с цел противопоставяне на фашизма. Антифа не е организация, а е конгломерация от автономни групи на антифашисти.

Истината е, че даже след четенето на това определение, повечето от нас пак няма да сме наясно какво точно представлява Антифа. Затова, аз продължих да търся най-доброто обяснение на термина и попаднах на интервю с  Марк Брей , професор в Дартмунд и автор на новата книга „Антифа – Антифашисткия Наръчник“ . Разговорът е публикуван от либерална публична медия след събитията в Шарлотсвил – когато Америка осъзна, че в страната има както фашисти, така и хора, които се борят срещу фашизма. В този кратък пост правя опит да изкарам основните точки преведени на български от първата част на интервюто.

За да обясним какво е антифашизъм, да започнем с това какво е фашизъм?

По принцип е много трудно да се дефинира понятието, защото исторически фашистите и нацистите са приемали и отхвърляли какви ли не идеи. Но основните определящи характеристики на фашизма, до днешен ден, са: краен национализъм, движен от силен инстинкт за оцеляване; култово преклонение към „мъжествеността“ и насилие. На повърхността си, фашизмът също се стреми към уравновесяване на класите в обществото и към един невъзможен свят, който хем да не е капиталистически, хем да не е комунистически….Но на практика, фашистите винаги са заставали на страната на едрия капитал и в следствие са се обръщали срещу работническата класа, включително срещу интересите на собствените си последователи.

И Антифа се бори срещу фашизма?

Да, и не само срещу фашизма, който е „по учебник“, но и срещу различните форми на омраза като антисемитизъм, ислямофобия и т.н. Също е важно да споменем, че повечето антифашисти в Антифа са социалисти, или анархисти. Тоест хора, които също се противопоставят на капиталистическия режим като цяло.

По принцип, всеки който е против фашизма е антифашист, но когато говорим за Антифа, това също означава антикапитализъм и радикална критика на системата.

F231E7FD-AE47-4311-ACB8-47D5904878BB

Каква е демографката структура на Антифа?

И това е много труден въпрос, защото повечето хора, които са в Антифа групи се стремят да запазят анонимността си, за да не бъдат инфилтрирани от бели супремисти, нацисти, или от полицията. Затова не разкриват самоличността си и пазят код на секретност. Но като цяло, участващите са всякакви хора и общественото мнение, че са основно гневни, млади, бели мъже е погрешно. В Антифа има много хора от традиционно застрашените от фашистите групи – жени,  цветнокожи, ЛГБТК и т.н.

Какво е отношението на Антифа към насилието?

Да вземем за пример събитията в Шарлотсвил – нацистите открито търсеха конфронтация и полицията не беше наоколо. Група пацифистки протестиращи (включително Корнел Уест) по късно споделиха с медиите, че Антифа са били хората, които са ги спасили от бруталността на нацистите.

Затова, напомням на всички (пацифисти или не) да помислят за това какви са конфликтите между фашисти и антифашисти в исторически аспект. Ако смятате, че през 30те евреите и левичарите са имали право да се борят срещу фашистите, тогава колко зле трябва да станат нещата днес, за да имаме право да се борим срещу нео-нацизма? И отговорът на Антифа е – човек трябва да протестира тези изблици на фашизъм и да е готов да се защити. Затова е много важно да разберем тези конфликти от политическа гледна точка.

Вие защо подкрепяте позицията на Антифа за насилието? 

Аз гледам на въпроса от историческа гледна точка. Аз съм изучавал какво се е случвало преди – какво е успяло и какво се е провалило през 20те, 30те и 40те. Също така, като потомък на хора убити в Холокоста, за мен е много важно да разбера как и защо много хора в Европа и света не са взели достатъчно насериозно фашизма от самото начало.

Ние трябва да сме способни и готови да се защитаваме! Затова моята позиция е, че насилието не трябва да се разглежда абстрактно, а винаги в контекста на заплахата. Важно е да можем да се защитаваме и да защитаваме общността си. Когато се бориш с хора, които плануват геноцид, мерките трябва да са адекватни!

1394DB68-B16A-4EB7-85AA-535BA9B7D8BC
Ако искаш ножа да падне, включи се в антифашистката борба!

(Това е само първата част от интервюто. Очаквайте втората част в отделен пост.) 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: