Искам да съм слаба!

Вчера се замислих колко пъти съм си казвала наум:” Искам да съм слаба!”? Много пъти! Даже може да е най-често повтаряното нещо в главата ми.


„Искам да съм слаба“ е първото от трите желания, които си пожелавам като ми вързват мартеница, като духам свещите за рожденния ден, като удари часовникът 12 пъти на нова година…
Но и не само в такива моменти.

Има периоди в живота ми, когато съм си мълвала тези думи ежедневно за самочувствие – „Не се отказвай, ще успееш! Ще превъзмогнеш препятствията и ще бъдеш слаба!“

Или като заклинание: „Ти ще бъдеш слаба! Един ден! Един ден, ще си слаба!“

Или като молитва – „Моля те господи, искам да съм слаба!“; „Помогни ми господи, искам да отслабна!“

Е, та?! Какво толкова? Не ме е срам да си призная! Че какво друго да си пожелава един човек? Това е идеала за жена, все пак! Не е най-важното, но има значение! Жената трябва да бъде възпитана, честна, работлива и слаба.

Другите идеали няма какво да си ги пожелаваш. То е лесно! Като те възпитават – отваряш си ушите, слушаш и изпълняваш. Като направиш някоя глупост, си признаваш и обещаваш повече никога да не правиш такива неща. Седиш си вкъщи, а не ходиш напред назад, като някакоя разхунтена. И без много да философстваш – ставаш и почваш да шеташ! Не е толкова трудно да си смирена, почтителна и съвестна жена.

Да си слаба, обаче….. то това е друга категория идеал…. За да го постигнеш е нужно не само дисциплина и изпълнителност. То е нужно …..помощ от всевишния…..

Защото трябва хем да си слаба, хем да си силна. Хем да си лека като перушина, за да може мъж да те хвърля във въздуха без да се запъхтява и изпотява. Хем ако тоя мъж тръгне да пропада, да си толква силна, че да можеш да го издърпаш за връзките на обувките.

Да можеш да носиш децата му, да го гледаш като се разболее, да дундуркаш баща му като остарее. Да можеш да ги правип тея неща, ама без да ядеш много. Да може да си лека и да летиш незабелязана във въздуха докато носиш света на гърба си.

Въобще….трябва да си не жена, а ангел.

Вашият коментар

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑